Κλάδεμα Ελαιώνα

Κλάδεμα Ελαιώνα

Γράφει ο Πρόβατος Αστέριος BSc Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση: 

Στα ώριμα δέντρα, το κλάδεμα απαιτείται κυρίως: 

  • για την ανανέωση της καρποφόρας επιφάνειας του δέντρου 
  • την επίτευξη υψηλών αποδόσεων 
  • τη διατήρηση και την ανανέωση της βλαστικής ικανότητας των βλαστών καρποφορίας 
  • τη διατήρηση της δομής του σκελετού 
  • την συγκράτηση του μεγέθους του δέντρου 
  • την ευνοϊκή διείσδυση του φωτός και την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο θόλο 
  • τον έλεγχο των παρασίτων και των ασθενειών 
  • την πρόληψη της γήρανσης του θόλου και την εξάλειψη του νεκρού ξύλου 

Υπό ορισμένες συνθήκες, το κλάδεμα μπορεί να απαιτηθεί για να ανακουφίσει την επίδραση του αβιοτικού στρες, να αναδιαμορφώσει το θόλο μετά από ζημιές από παγετούς και παράσιτα, να αναζωογονήσει παλιά ή εγκαταλελειμμένα δέντρα και να προσαρμόσει ένα παρωχημένο σύστημα εκπαίδευσης στη μηχανική συγκομιδή. 

Οι τύποι κλαδέματος διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του δέντρου και φυσικά τον σκοπό που θέλουμε να επιτύχουμε. Υπάρχουν λοιπόν τα κλαδέματα: 

1. Κατά τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας δέντρων 

2. κλάδεμα για καρποφορία 

3. κλάδεμα αναζωογόνησης 

 Κλάδεμα κατά τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας δέντρων 

Στόχος αυτού του τύπου κλαδέματος είναι η ανάπτυξη ενός σχήματος στα δέντρα κατά τα πρώτα χρόνια φυτεύματος των, προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι πρακτικές (ψεκασμός, κατεργασία εδάφους, άρδευση, συγκομιδή κ.λπ.) και για την καλύτερη εκμετάλλευση του απαραίτητου ηλιακού φωτός και των βροχοπτώσεων και την περιοχή που βρίσκεται ο ελαιώνας. Το πιο κοινό σχήμα για την ελιά είναι το δέντρο σε σχήμα “κυπέλλου” ή “ελεύθερο κύπελλο”. Για να σχηματίσουν αυτό το σχήμα τα νεαρά φυτεμένα δέντρα ενός έτους κόβονται σε ύψος περίπου 60-80 εκ. πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας πρακτικής είναι η δύναμη 2-4 πλευρικά κλαδιά που πρέπει να αναπτυχθούν, γύρω από τον άξονα των δέντρων σε απόσταση 30- 40 εκατοστά το ένα από το άλλο και σε ύψος περίπου 40 (το πρώτο) έως 80 εκ. από το έδαφος. Οι κλάδοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν στο μέλλον τα κύρια κλαδιά του δέντρου. Σε αυτά τα κλαδιά θα αναπτυχθούν νέοι πλευρικοί βλαστοί κόβοντας τα παλιά κλαδιά σε μήκος περίπου 50cm, αφαιρώντας τη λεγόμενη κυριαρχία άκρη βλαστών και να κάνει τα χαμηλότερα μπουμπούκια για να βλαστήσει.

image
image 2

Διαβάστε περισσότερα πατώντας το link παρακάτω και κατεβάζοντας όλο το άρθρο σε μορφή PDF.

Διαβάστε επίσης: